Добро дошли | ИМПЕРИЈАЛ ПРОМЕТ Д.О.О.
Imperijal Slika Vesti Vlasnistvo
Блог

Како да брзо и лако обавите пренос власништва возила

Било да је у питању процес купопродаје аутомобила или се ради о поклону, пренос власништва возила са једне особе на другу је стандардан корак у оквиру предвиђене процедуре. Овај правни поступак је препоручљиво завршити у најкраћем могућем року, јер се у случају непоседовања докумената за возило на сопствено име, када вас надлежна особа заустави и легитимише, возило може сматрати украденим.

Учесници преноса власништва могу бити и физичка и правна лица, а у оба случаја поступак подразумева процедуру сачињавања купопродајног уговора, плаћања пореза (осим ако се ради о поклону у првом наследном реду), и уписа промене власништва у једниствени регистар МУП-а. Још један корак у процедури представља и промена таблица, осим уколико су обе уговорне стране пријављене у истој општини, када таблице могу остати исте. У супротном, продавац возила, односно давалац поклона, мора да од‌јави старе таблице и врати их надлежној јединици МУП-а.

ИМПЕРИЈАЛ-ПРОМЕТ д.о.о вам нуди могућност бесплатног одласка уместо вас у СУП када се ради о промени власништва, као и када се ради о регистрацији тек увеженог возила.

Иако се многи одлучују да одложе пренос власништва и уместо тога искористе могућност привременог овлашћења до прве наредне регистрације, не препоручујемо вам да посежете за овом опцијом јер су могуће бројне законске компликације и додатни трошкови. На пример, у случају смрти продавца возила, оно би постало предмет оставинске расправе. Такође, уколико би купац направио неки саобраћајни прекршај, казне би стизале на адресу старог власника, јер је без преноса власништва правно гледано још увек он власник возила. Такође, постоји и могућност да у време када буде потребна нова регистрација возила, купопородајном уговору истекне рок, што би онда изискивало састављање новог уговора, његову оверу и додатне трошкове.

Ако вам је потребна услуга преноса власништва , дођите у ИМПЕРИЈАЛ-ПРОМЕТ д.о.о. Налазимо се у Великој Плани, на адреси Феликса Каница 5, и поред преноса власништва нудимо и регистрацију возила, технички преглед и осигурање возила, као и бројне друге услуге. Дугогодишње искуство и на стотине задовољних клијената су гаранција наше професионалности и квалитета.